News

VLOG- COMING SOON

20.02.2018 02:28
 

Q-A/ Pitanja/odgovori

15.11.2015 23:32
Veliki pozdrav svim posetiocima sajta. Konacno sam nasao nesto slobodnog vremena da odgovorim na sto vise mailova koje sam...
Dear Visitors,   I wish to thank to each of you for your visits. I had over 20.000 unique visitors in 2013.  I...
1 | 2 >>

Operacija devijacije nosa- septoplastika

30.03.2012 18:58

*- Upozorenje- Ovaj članak sadrži slike koje pojedine osobe može uznemiriti (na pojedinim slikama vidljivi su tragovi krvi, jer slike prikazuju stanje posle operacije nosne devijacije). Takođe, ovo je samo moje iskustvo koje želim da podelim sa svima onima koji imaju ovakav ili sličan problem.
 

Dakle- da počnemo.

- Šta je uopšte devijacija nosa?

Deformacija nosne pregrade je poremećaj položaja pregrade koja deli nosnu šupljinu na dva dela. Životinje i deca normalno imaju ravnu nosnu pregradu, međutim vrlo je mali broj odraslih sa pravilnom nosnom pregradom. Naime, sa godinama nastaje manja ili veća deformacija kao normalna pojava. Tačan uzrok ovoj pojavi nije poznat, ali postoji čitav niz hipoteza koje pokušavaju da razjasne nastajanje ovog deformiteta.[1] Deformiteti nosne pregrade mogu biti na hrskavičavom i kostnom delu pregrade i najčešće su kombinovani. Najizrazitija iskrivljenja su u prednjem delu, kada je kriva kvadratna hrskavica i tada se radi o subluksaciji (delimično iščašenje) septuma. Velike respiracijske smetnje pričinjava i prisutvo jednostrano iskrivljene baze kvadratne hrskavice, pogotovo ako je pri tome došlo do srastanja toga dela sa donjom nosnom školjkom.

Podela

Deformacija se može podeliti prema vremenu nastanka i obliku.

Prema vremenu nastanka može biti urođena ili stečena. Stečena može nastati vrlo rano, čak tokom prve dve godine života, kada dete uči da hoda, pa može da se povredi usled pada. Može se deformisati i tokom porođaja zbog prolaska bebe kroz uzani kanal. S obzirom da je jedini simptom blago krvarenje, ne mora da se uoči odmah. Osim zbog povreda, stečena deformacija može nastati i zbog bolesti, ali je to ređi slučaj.

Prema obliku, pregrada je najčešće deformisana u obliku latiničkog slova S, a česte su deformacije u obliku grebena, trna, neravnine i zadebljanja.


Klinička slika

Mala odstupanja od medijalne linije ili manje bodlje i grebeni ne čine funkcijske smetnje i otkrivaju se slučajno. Klinički značajnom devijacijom se smatra samo ona koja remeti normalnu respiraciju ili uzrokuje druge smetnje. Uz deformaciju nosnog septuma se često javlja i kompenzacijska hipertrofija sluznice septuma i nosnih školjki, pa se često manifestuje kao zapušenost nosa, glavobolja, poremećaj čula mirisa, ređe krvarenje. Često je vodeći simptom oslabljen sluh sa šumom u ušima, a detaljan pregled otkriva smetnje u aerizaciji srednjeg uva.[2] Deformacija može dovesti i do posledica kao što su hronične upale sinusa, ali i stalne upale i sekreciju sluzi zbog nepravilnog protoka vazduha u nosu, što iritira nosnu sluzokožu. Bolesnici često dišu na usta, što kroz nekoliko godina može dovesti do hroničnog bronhitisa, a i teže će se sanirati infekcije disajnih puteva. Međutim, isto je tako moguće da deformacija, bez obzira koliko izražena, ne uzrokuje nikakve simptome, posebno ako je nastala rano u detinjstvu pa se organizam vremenom prilagodio.

Dijagnoza

Za dijagnozu je dovoljna prednja rinoskopija. U nejasnim slučajevima respiratorne smetnje može potvrditi rinomanometrija.

Lečenje

Terapija devijacije septuma je isključivo hirurška. Septoplastika je metoda izbora i ona podrazumeva odtranjivanje deformisanog dela. Zahvat nije uvek potreban, ali ako postoje simptomi kao što su upale sinusa, glavobolja, sekrecija iz nosa ili Eustahijeve tube, kao i hronične upale i ako bolesnik prirodom posla fizički angažovaniji, onda se zahvat preduzima, bez obzira na starosnu granicu. Nakon operacije nužno je postavljanje tampona u nos, koji se odstranjuju nakon 5-6 dana. Ostaje otok nosne šupljine koji se smanjuje kapima za nos.

*- Ovo je članak preuzet sa Wikipedije, slobodne enciklopedije- https://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%94%D0%B5%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0_%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%B5_%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B5


Slika 01- Prikaz moje devijacije sa snimka MR

- Kako sam ustvari shvatio da imam problem?

Problem mi se prvi put javio kada sam pre par godina putovao za Španiju (na zasluženi odmor, naravno).
Izabrao sam avion zato što sam bio pomalo u škripcu sa vremenom. Početak leta je prošao bez ikakvih problema, ali sletanje na aerodrom mi je bilo veoma bolno. Odjednom mi se pojavio bol u desnom uhu, koji se ubrzo proširio i na oblast iza uha, a bliže vratu. Što smo bili bliže zemlji, bol je postajao sve jači- Da bi u trenutku postao toliko jak i nepodnošljiv. U jednom trenutku, nešto kao da je puklo i ja više ništa nisam mogao da čujem na desno uho. Za tren sam čak i pomislio da mi je pukla bubna opna.

Još na aerodromu sam pokušao da pronađem lekara, ali bezuspešno. Uputili smo se ka gradu i ja sam polako počeo da čujem. Sve je i dalje bilo veoma bolno i sve vreme sam imao utisak da imam vodu u uhu. Posle skoro 3 dana, sluh mi se vratio. Od tada, gde god da sam išao imao sam veliki strah da mi se takav bol ne pojavi.

Par dana kasnije sam se vratio u Srbiju i otišao na pregled kod lekara. On je dao dijagnozu- oclusio tubae eustachii- začepljenje (opstrukcija) eustahijeve tube zbog loše ventilacije vazduha izazvane jakom devijacijom u nosu koju sam imao.


Slika 02- Uho- preuzeta sa- https://kaki.narodnilijek.com/storage/uho_55.jpg

Potom sam počeo da shvatam da imam sve više problema- Osećao sam pritisak u glavi kada se vozim liftom na dole, zatim sve češće glavobolje, umor i ispod očiju mi je postojao jedan taman pojas, kao podočnjaci nešto tamnije boje. Dok sam zdrav, ti problemi i nisu bili toliko izraženi. Ali svaki put kada se prehladim (a bio sam prehlađen sve češće i češće), imao sam sve ove simptome. Jedan od glavnih je taj da sam i dalje imao velikih problema sa desnim uhom. Nekada se dešavalo da jedva čujem na to uho i da osećam nekakav pritisak, kao da imam vodu u kanalu.

VIše puta sam zbog tog problema bio kod lekara i kojekakvih otorinolaringologa koji su predlagali različite preglede koji su me dalje samo dodatno koštali. Tako sam npr. ispitivao centar za ravnotežu, išao na dopler krvnih sudova vrata, magnetnu rezonancu i EEG mozga. Bogu hvala, svi rezultati su bili dobri. I tako sam posle dugog "lutanja" od jednog do drugog lekara. odlučio da odem na pregled na VMA.


Slika 03- Zgrada VMA- https://www.vma.mod.gov.rs/images/zgrada/3.jpg
 

Tu me je sačekao major, dr Božidar Jakovljević, specijalista otorinolaringolog. Jako prijatan čovek srednjih godina. Pregled je bio kratak. Pogledao je nos i uši uz pomoć određene aparature i odmah rekao o čemu se radi i šta je problem. Predložio je operaciju- septoplastika. Pošto sam tada bio sprečen to da uradim zbog nekih poslovnih obaveza, odlučio sam to da uradim 7 meseci kasnije. Zakazao sam ponovni pregled- konsultacije. Nakon toga smo samo izabrali datum operacije.

Za operaciju sam morao da pripremim sledeće:

- Izveštaj lekara specijaliste sa predlogom za operaciju
- uput za stacionarno lecenje
- overen uput od strane nadležnog fonda-socijalno
- zdravstvena knjižica,overena
- lična karta-važeća
- laboratorijska analiza; krvna slika sa leukocitnom formulom,sedimentacija,kalijum,natrijum,urea-kreatinon,šećer,vreme krvarenja,vreme koagulacije,AST,ALT,holesterol,trigliceridi i urin!!! OVA ANALZIA NE SME BITI STARIJA OD 7 DANA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
- zaključak interniste za operciju u opštoj anesteziji i EKG

*- Napomena- Pošto nisam uspeo da dobijem uput za lečenje na VMA (zbog toga što se i u bolnici u gradu u kom sam rođen radi ista operacija, koja je kako mi rekoše- rutinska i koju će mi raditi isti oni lekari koji su me slali na kojekakve analize, i u koje ja naravno nisam imao apsolutno nikakvo poverenje), morao sam da platim sve troškove lečenja sam. Ipak je po mom mišljenju VMA jako ozbiljna ustanova sa veoma stručnim lekarima koji jako ozbiljno shvataju svoj posao.

Na operaciju sam prvi put došao sredinom februara 2012. Dr. Jakovljević je tada bio službeno odsutan. Pregledao me je drugi lekar i ustanovio da sam ponovo jako prehlađen. Predložio mi je da posetim svog lekara opšte prakse i potražim odgovarajuću terapiju. Nakon toga da sačekam malo i izbegnem veće fizičke napore, pa da se ponovo javim. Sledeći datum bio je 26.03.2012

Pregled u  08:30, nakon toga upućivanje na blagajnu da uplatim 20.000 din kao akontaciju. Potom,  zaduživanje pidžame i upućivanje na odeljenje- 13 sprat. Sve je prošlo relativnolako i brzo sam se smestio. Prvi utisak- uglavnom čisto i uredno. Sve po nekom redosledu. Doktori i sestre- ljubazni. Hrana- manje- više ukusna. Obavili su još neke neophodne preglede- anesteziolog, internista i uzimanje opšte anamneze. Nakon svih pregleda koji su bili odobreni od strane nadležnih lekara, otišli smo na spavanje, čekajući sledeći dan operaciju.

Priprema je takva da se hrana ne uzima posle 8 sati uveče, a voda posle 10. Sledeći dan, tj. dan operacije, moguće je oprati zube, ali ne sme se piti ništa. Treba biti obrijan (za muškarce), okupan, čiste kose.

Dan na VMA počinje u 6 ujutru, kada vas probudi dežurna sestra. Krevet mora biti raspremljen, obavljaju se sve obaveze u kupatilu i čeka se vizita koja je u 07:30.
Operacije kreću nakon vizite u 07:45.

Ja sam za taj dan po programu bio peti. Dvojica momaka koji su čekali operaciju krajnika, već su bili operisani.  Ja sam i dalje čekao. Bilo je skoro 2 sata kada je sestra došla i rekla da je moja operacija otkazana, tj. pomerena za neki od sledećih dana. Insistirao sam da vidim doktora, koji je veoma brzo došao i uz najiskrenije izvinjenje bjasnio da su imali jako tešku hiruršku intervenciju pre moje i da se ona odužila dosta više nego što je bilo planirano. Obećao je da će moja operacija biti sutradan.
Zahvalio sam se na objašnjenju i ostao da čekam sledeći dan.

Sledeći dan iste pripreme. Negde oko 11:30 sestra me je pozvala da sa njom idem u salu na spratu 2. Otišli smo. Tu me je smestila na jedna kolica. Prethodno sam skinuo gornji deo pidžame i obukao ga naopako, sa rukavima napred, a kopčanjem pozadi (samo što nisam zakopčao) kako bi oni mogli lako da je skinu. Samo čekanje u toj velikoj sali, čiji su zidovi obloženi zelenim pločicama, zna biti pomalo neprijatno. Čekao sam tu, prekriven zelenim čaršafom nekih 10-ak minuta. Onda je iz sale došla medicinka sestra, jako raspoložena. Pokušala me je opustiti dok me je gurala kroz te uske hosnike do sale br. 11 u kojoj sam trebao biti operisan. Došli smo do operacione sale, a unutra nas je čekalo josš nekoliko ljudi- osoblje. Svi su bili dobro raspoloženi i šalili su se međusobno dok su me pripremali za operaciju. Postavili su mi aparat za merenje pritiska i elektrode na grudi da prate rad srca tokom operacije. Sve vreme su mi pričali šta rade. Potom su mi postavili braunilu i dali mi nekakvu inekciju kroz istu. Zatim je došao i dr. Jakovljević koji me je pozdravio i nastavio sa pitanjima o mom stanju. Poslednje čega se sećam je bilo kada su mi rekli diši duboko. Video sam masku sa kiseonikom. Posle otprilike trećeg udisaja, za mene svet prestaje da postoji. Nema nikakvih sećanja, razmišljanja, snova- ma ničega. Jedino je bitan sledeći trenutak- buđenje posle anestezije. Sve između je jedna praznina od nekih sat vremena i  15 minuta u mom slučaju.

Buđenje- Kroz maglu se sećam ponovo iste sale. Čujem glas jedne sestre koja mi kaže- Nema spavanja, budi se. Tresao sam se i tražio da ispljunem. Usne su mi bile suve, a usta puna sukrvice. Tu sam čekao nekih 15-ak minuta. Onda su došle dve sestre i odvezle me na odeljenje. Smestio sam se u krevet sa visokim uzglavljem. Sestra vam donese jednu metalnu posudu punu maramica u koju možete da ispljunete višak pljuvačke i krvi iz usta i da se potom obrišete. Taj i sledeći dan imao sam temperaturu oko 37,5*C.

Znam samo da sam krvario dosta više nego momak koji je operisan neposredno pre mene. Predveče sam zatražio da vidim dežurnog lekara jer sam izbacivao previše krvi iz usta.
Odveli su me do ambulante, uzeli krv na analizu i pominjali nešto kao da bi me ponovo vratili u operacionu salu. Rekli su da mi da imam krvarenje u grlu, ali da ne izgleda toliko strašno za sada. Takođe su rekli da će sačekati rezultate analize krvi pa će potom još jednom proveriti kakvo je stanje. Sestra me je odvela do sobe i pomogla mi da legnem u krevet. Na vrat mi je stavila kesu sa ledom, hladan oblog na čelo i infuziju kroz braunilu. Kasnije su stigli rezultati i doktor me je još jednom pozvao u ambulantu. Rekao je da su manje- više ok i peanom je pokušao da mi očisti zgrušalu krv iz grla. Vratio sam se u sobu i ostalo je da vidimo kakva će situacija biti tokom noći da bi ujutru mogli doneti konačnu odluku o daljim akcijama. Dobio sam diklofen u inekciji i ostao da spavam.

Sledeće jutro, ustali smo u 6 sati i već sam se osećao malo bolje. Nos i deo lica su mi bili krvavi zbog viška koji se cedio tkom noći. Uspeo sam nekako da se umijem, a sestra mi je promenila "praćkicu"- deo gaze koja se nalazi ispod nosa i upija višak tečnosti koja se sliva iz nosnih kanala. U 07:30, ponovo je bila vizita, gde je dežurni lekar objasnio načelniku šta mi se dešavalo tokom noći.

Evo i par slika kroz nekoliko dana kako sve to izgleda.


Slika 04- Izgled nosa pred operaciju

 


Slika 05- Par sati nakon operacije



Slika 06- Naredni- prvi dan (jutro) nakon operacije



Slika 07- Drugi dan (veče) od operacije



Slika 08- Treći dan (oko podne) od operacije



Slika 09- Četvrti dan (oko podne) od operacije


Posle operacije devijacije- nos je jedina stvar koja ne boli. Zvuči smešno, ali najviše problema sam imao sa grlom. I dalje osećam bol i otečenost u grlu. Posebno "resice" koja se nalazi iznad jezika. Doktor mi je rekao da je to pretežno zbog anestezije. Takođe, zato što je "resica" otečena, a nos potpuno zatvoren- disanje i gutanje je veoma otežano. Isto je neprijatan osećaj kada treba da zaspite, jer sve vreme osećate kao da ćete se ugušiti. Ujutru, kada se probudite u ustima imate osecaj kao da su puna soli. Jezik je sasušen, natekao, grlo takođe. To je posledica disanja na usta tokom cele noći.


Slika 10- Unutrašnjost usta posle operacije nosne devijacije- dva dana nakon operacije

Odmah posle operacije, prepisani su mi antibiotici- U mom slučaju Sinacilin 500mg na svakih 8 sati i po potrebi lek protiv bolova- npr. Brufen ili Rapidol 400 mg.
Takođe, nekih 2 sata posle operacije, dobijete oko 1,5l čaja koji bi trebalo popiti (gutljaj po gutljaj) tokom celog dana. Čaj je na sobnoj temperaturi.

Moja operacija bila je u sredu 28.03.2012 negde oko podne. Na moj zahtev, pušten sam kući u petak oko podne. Momak koji je operisao devijaciju isti dan kada i ja, a nije imao problema sa krvarenjima kao ja, pušten je kući u četvrtak, dan ranije. Meni su rekli da se vratim u ponedeljak, 02.04.2012 ujutru, radi vađenja tampona iz nosa. Takođe, dobio sam nekoliko "praćkica", koje po potrebi, ali ne previše često, mogu sam da menjam kod kuće.


Slika 11- Tamponi koji se nalaze u nosu (i izgled samog nosa bez "praćkice") - četvrti dan


Slika 12- Korišćena "praćkica" koju treba menjati svaki put kada je "puna"- u mom slučaju
otprilike na svakih 24h

Pre otpuštanja, dobio sam račun koji sam otišao da platim. Razlika je bila 10.790 din koje sam morao da doplatim, što je ukupno 30.790 din- ili negde oko 276,49 eura po srednjem kursu za taj dan (111,36).

U tu cenu ušli su troškovi ostanka u bolnici (9.810 din), troškovi pregleda anesteziologa i opšte anestezije do 90 min (9.130 din), troškovi operacije- Septoplastika po Cottle-u (7.930 din) + Operacija nazalnih školjki koju sam ja imao (3.420 din), kompletna krvna slika (420 din), lekovi koje sam dobio (80,47 din).

Potom razdužujete pidžamu i oblačite vašu odeću u kojoj ste došli. Nakon toga možete kući.

U principu, možete se tuširati, prati zube, jesti hranu koja nije previše vruća ili hladna, hranu koja nije previše tvrda, kako ne biste povredili unutrašnjost usta. "Praćkice" nije dobro menjati toliko često, zato što je kasnije teže izvaditi tampone iz nosa. Dakle, kada se napune i počnu da cure, treba ih promeniti. Takođe, poželjno je odmarati što više i izbegavati prehladu. Nemojte previše pričati. Vodite računa da ne povredite nos. Nemojte se naprezati ili baviti sportom sledećih nekoliko nedelja.

Vađenje tampona- kakav je osećaj i da li boli?
 

Došao je i taj ponedeljak. Ujutru u 08:30 bio sam na IV spratu VMA, orl ambulanta. Doktor je malo kasnio, ali je ipak došao. Pozvao me je u ambulantu i posle opštih pitanja (Kako si, Je li boli i sl.) pristupio vađenju tampona.

Prvo mi je sinuo "praćkicu". Potom mi je dao bubrežnjak- posudu koju sam stavio ispod brade da ne bih isprljao duksericu. Zatim je uzeo savijeni pean (metalna alatka koja pomaže da se nešto "pridrži". Izgleda kao klešta koja imaju sužen vrh, a donji deo je kao kod makaza) i izvukao prvi tampon iz jedne nozdrve za oko par milimetara. Ja sam očekivao da će to da uradi polako ili bar da stavi nekakav rastvor da to "izađe" što lakše. Međutim, on ga je samo iščupao do kraja. Odmah potom je istu stvar ponovio sa drugim tamponom. Po mojoj proceni, ispod 10 sekundi za oba. Osećaj je neprijatan, pomalo i bolan. Jer ipak je tu dosta "zgrušale" krvi. Tamponi su dugi po mojoj proceni oko 12-13 cm i debeli oko 1,5. Poprilično su tvrdi zbog sadržaja koji je u njima. Da se vratimo na osećaj.- Opisao bih ga kao vađenje zuba, samo što manje boli. Osećaj je neprijatan, jer bukvalno vam doktor bukvalno čupa nešto iz nosa. I to veoma brzo. Odmah po vađenju tampona, počelo je krvarenje i na nos i na usta. Ali ništa toliko strašno. On mio je rekao da je to najlakši način vađenja tampona i da svaki drugi može biti previše bolan. Da bi se krvarenje zaustavilo, mora se disati duboko na nos i izdisati na usta. Vreme zaustavljanja krvi je individualno i kod mene je trajalo skoro 20 min. Sve vreme dišete duboko, kao da mirišete cveće. Cilj svega je da hladan vazduh zaustavi krvarenje. Tek tada osetite koliko duboko možete da udahnete. Ali, problem je što tkivo ponovo otiče i potpun oporavak se očekuje 6 nedelja nakon vađenja tampona. Dakle da rezimiramo priču oko vađenja tampona- Osećaj jeste pomalo neprijatan i bolan, ali preživi se i bol brzo nestane. Negde sam pročitao da je vaenje tampona jedan od glavnih uzroka zbog kog se ljudi plaše da idu na operaciju. Moje iskustvo kaže da je to čista GLUPOST. Kao što sam veće rekao, boli malo, krvari malo i uglavnom je neprijatno, ali kao što vidite- PREŽIVEO SAM.
Taj dan Vam se može desiti da nos malo krvari, što je i normalno. Taj dan ne smete "duvati" nos. Već sledeći- smete ali je i dalje bolno. Dešava se da se je sadržaj koji izduvate jako sluzav, lepljiv i krvav. To je višak krvi koja se vremenom izbacuje. Nemojte se plašiti jer sve je to normalno.


Slika 13- 5 minuta nakon vađenja tampona- u ambulanti
 

I ukratko za kraj- Mislim da nisam pogrešio što sam odabrao da uradim operaciju baš na VMA. Kakva god da je situacija u ostalim bolnicama, moje mišljenje je da je vojnomedicinska akademija i dalje za korak ispred svih. Opšti utisak je dobar, čisto je i uredno. Osoblje uglavnom ljubazno. Sećam se samo sestre koja mi je dosta pomogla u noći kada sam imao problem sa krvarenjem, a ona bila dežurna. Takvu ljubaznost, skoro nisam doživeo. Isto tako, dr. Božidar Jakovljević, jako ljubazan čovek, spreman da odgovori na svako pitanje, optimističan i nasmejan. Sve pohvale i svaka čast. Ovim naravno, nisam želeo da omalovažim druge ustanove i drugo osoblje. Ipak je to samo moje- lično iskustvo, koje će vam na neki način možda i pomoći da donesete neke odluke ukoliko imate problema kakvih sam ja imao.

U međuvremenu sam Youtube-u našao jedan zanimljiv, ali za neke pomalo uznemirujući video klip. Sami odlučite da li želite da ga pogledate-

https://www.youtube.com/watch?v=5gUrglaCuWo&oref=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fresults%3Fsearch_query%3Dseptoplasty%2Bcottle%26sa%3DX%26spell%3D1%26search%3DSearch%26oi%3Dspell

Takođe možete pogledati kako izgleda vađenje tampona-

https://www.youtube.com/watch?v=HxUY4TpK1no&feature=related

Topic: Operacija devijacije nosa- septoplastika

Одговор:lomljenje

Administrator 21.05.2012
To morate videti sa vasim doktorom. Koji ce metod izabrati, zavisi.
Javite kako je proslo... :)

Operacija u lokalnoj anesteziji

Srdjan 28.04.2012
Posto sam ja imao, cini mi se, mnogo laksi oporavak od tebe i posto je meni uradjena ista operacija ali u lokalnoj anesteziji dacu opis kao komentar na tvoj pa eventualni "pacijenti" mogu da se odluce sta im je ciniti. Sto se tice same devijacije i moj nos odnosno septum je izgledao manje vise kao tvoj sa gornje slike sa skenera. Dijagnoza "izrazita devijacija septuma" a posto sam imao problema sa hrkanjem, konstantnim upalama sinusa i posto sam jednostavno potpuno prestao da disem na nos bio sam primoran na operaciju. Da odmah u startu kazem da mislim da je vredelo. Jos uvek se oporavljam i nos mi je pun svega i svacega ali na momente disem kao nikad u zivotu a ocekujem da mi se nos ocisti u par narednih dana tako da ako se neko pita da li vredi odgovor je DA, vredi itekako (bar u mom slucaju). Operisan sam u opstoj bolnici u Smederevu, posle vise konsultacija na VMA, ali sam ipak izabrao lokalnu bolnicu jer me nije nista kostalo, supruzi je bilo mnogo lakse da me posecuje (ipak smo ovo doziveli kao OPERACIJU jelte a malo dete kod kuce itd.) i sto je najvaznije po raspitivanju sam saznao da je doktorka koja mi je uradila zahvat vise nego iskusna i strucna po tom pitanju a i ima 'laku ruku" kazu. U bolnicu sam primljen 17.04.2012, sa svim analizama koje je pomenuo vec "kolega po nosu" u gornjem opisu. Odzabalebario taj dan (ceka vas na prijemu rutinski pregled: nos, grlo, usi i ako ste zdravi i nalazi krvi, urina i interniste su ok idete na operaciju). Operacija je bila sledeceg jutra, vizita u pola 8 oko pola 9 sam dobio injekciju bensedina i jos necega od cega je trebalo da mi se malo vrti u glavi ali bar na mene to uopste nije tako delovalo pa cak ni taj bensedin. Bila mi je velika frka ali bio sam u fazonu sta je tu je daj da to samo odradimo sto pre. Operacija je pocela u 9:00 i u principu traje od 45-60 min a u zavisnosti koliko tece lako odnosno ima li ili nema komplikacija. U sali sam legao na sto, sestre su mi vezale ruke i noge, mada je ovo vise pro forme, ko hoce moze da pobegne ali mu ne bih preporucio jer kad stvar pocne nema bezanja. Pokrili su me sa gomilom nekih prekrivaca od glave do pete, preko ociju takodje vezali neku maramu odnosno neki prekrivac, doktorka se u medjuvremenu "ukljucila u struju" (ona njihova lampa koju nose na glavi) i mogli smo da pocnemo. Da, virio mi je samo nos da to napomenem. Dobio sam lokalnu anesteziju u vidu isparenja nekog preparata- lokalnog anestetika koji sam udisao ispod onih carsafa i grlo je pocelo strasno da mi se susi i da osecam uzasnu gorcinu (ako sam dobro shvatio, a mozda i nisam, pored anestezije isti deluje na sluzokozu nosa pa se ona valjda odvoji od pregrade i to ima omogucuje da rade na istoj). Pre toga su mi dezinfikovali nozdrve i onda sam dobio po jedno 2-3 injekcije u svaku i vec posle par minuta cuo sam doktorku koja kaze "deluje, krecemo.." E sad nastupa najzajebaniji deo u celoj prici jer krece skalpel i vi cujete zvuk vase koze koju seku (secnuli su me u desnoj nozdrvi i kroz tu nozdrvu je uradjena kompletna operacija). Prvo na cemu je doktorka krenula sa radom je bio vrh mog nosa koji je malo seckala (visak hrskavice) onda turpijala necim dosta opet malo seckala i u tom delu se zadrzala nekih 20 tak minuta. Vrlo je neprijatno i cak sta vise par puta sam osetio i bol negde u visini zuba odnosno desni u visini "jedinica", doduse bol nije bio jak pa ga nisam ni reklamirao jer mi se zurilo da sve sto pre bude gotovo. Zavrsnica operacije je bilo ispravljanje zadnjeg dela septuma negde duboko u nosu koji je odradjen koliko sam shvatio dletom i cekicem (3 udarca u nos) i u tom trenutku je krenulo puno krvi. Da napomenem da sve do tog dela nije bilo uopste mnogo krvi (koju inace usisavaju necim) i jedini problem do tog trenutka mi je bilo vrlo suvo i gorko grlo kroz koje prakticno jedva disete. E kad je doktorka krenula da radi taj gornji deo nosa tu je vec bilo puno grlo krvi. Srecom krvarenje je vrlo brzo prestalo i tu je vec bio kraj operacije odnosno zasili su mi ranu u nozdrvi, stavili po tampon u svaku nozdrvu i to je bilo to. Ako se neko pita uopste zasto u lokalnoj anesteziji odgovor je upravo u krvarenju jer ga ima mnogo manje nego u opstoj anesteziji. Ja za razliku od kolege koji je operisan u opstoj nisam imao nikakvo krvarenje u grlu i slicno posle operacije. Operacija je bila gotova u 09:45 i posle iste se osecate malo izmuceno odnosno osecate da vam je nos onako bas iskasapljen. Ja sam posle operacije odremao nekih 2,5 sata i kad sam se probudio nije vise bilo nikakvog bola, nos blago natecen maltene kao da niste ni operisani. Dejstvo anestezije je proslo i cim sam pojeo bananu i popio malo vode sve je bilo krajnje normalno kao da nisam ni operisan. Taj dan je prosao, kao i svi naredni, prakticno bez ikakvih bolova jedino mi je gornja usna bila malo otecena i boleleo me je u vrhu zuba odnosno gde se ona resica iznad 'jedinica" spaja sa gornjom usnom. Cak i to ne boli ali ne mozete da operete zube ili ako jedete nesto cvrsto osecate bol u tom delu odnosno da je sve to kao zategnuto. Sledeci dan otok se povecao, najvise gornja usna i obrazi u visini vrha nosa opet bez ikakvih bolova ali sa blagom temperaturom. Prvi dan po operaciji pocne da vam curi nos odnosno da iz tampona koje imate u nosu curka sekret. U mom slucaju tog sekreta je bilo na tone (verovatno godine hronicnih upala sinusa). Taj sekret i krv se gomilaju u tamponima oni rastu i drugi dan vec pocnete da osecate strasan pritisak u glavi a uz to disete samo na usta i prosto pocnete da sanjate vadjenje tampona. Srecom meni su iste izvadili vec treci dan po operaciji i vadjenje istih nije trajalo ni dve sekunde maltene su sami ispali iz nosa a sa njim i gomila sekreta i nesto malo krvi je krenulo da mi curi samo u levoj nozdrvi pri cemu je krvarenje stalo vec nakon desetak minuta. E kad vam skinu tampone stvar je mnogo laksa. Mozete da disete ali po malo jer vam je nos zapusen kao kod prehlade i pun svega i svacega (sukrvice, sekreta). U nos stavljate odnosno ubrizgavate spricom caj od belog sleza kako bi se svo to sranje iz nosa ocistilo i to treba da radite sto vise moguce. Ja sam otpusten cetvrtog dana ujutru posto je temperatura u medjuvremenu nestala a ja dobio dva penicilina u guzu i nastavio jos par dana da pijem antibiotike kod kuce. Kontrola odnosno skidanje konaca iz nosa je 7 dana od dana operacije (obavio to prekljuce), traje bukvalno 3 minuta i nista ne boli. Trenutno sam kod kuce i "drogiram se cajem od belog sleza" i da kucnem u drvo nos se skoro potpuno ocistio ima jos malo "govanaca" ali u poredjenju sa onim kako je to bilo na pocetku ovo je nista. E da, i jos da napomenem da dva tri dana po vadjenju tampona culo mirisa pocne da vam radi ponovo i da osetite da vam iz nosa smrdi ne uzasno, nego jednostavno to je strasno kako vam smrdi iz nosa i kakav je to smrad (kombinacija ustajale krvi i sekreta iz nosa odnosno sinusa). Smrad prestaje polako posle par dan kako vam se nos cisti polako. I to bi bilo to, 45 minuta uzasne neprijatnosti, 0 bolova i ponovo disete na nos...

izgled nosa

Anita 10.04.2012
Da li ti se promijenio izgled nosa?Mislim da nije po slikama,al' isto je lakse da pitam. :) Ja moram na operaciju uskoro,i to je jedino sto me malo brine. Jer mi neki kazu da je pored funkcionalne onda obavezna i estetska operacija, sto mi nema logike. Hvala. :)

Одговор:izgled nosa

Admin 11.04.2012
Nije obavezna. Nos jeste malo natecen, kao i celo i predeo ispod ociju. Ali otok je svaki dan sve manji. Postoji razlika izmedju septoplastike i rinoplastike. Septoplastika je operacija devijacije septuma. Rinoplastika je operacija nosa i menjanje izgleda. Ono sto sam ja video je da posle rinoplastike izgledas najblaze receno kao da si ispala iz aviona (ali se padobran nije otvorio) :)
Salu na stranu- Anita- bez brige, nije to toliko strasna operacija. Ne moras da brines oko promene izgleda nosa. Uostalom, popricaj sa svojim otorinolaringologom o tome. Pisi kako je proslo. Srecno ;)

Одговор:Одговор:izgled nosa

Admin 11.04.2012
Postavicu uskoro i sliku kako mi nos izgleda 10 dana posle vadjenja tampona....

Одговор:Одговор:izgled nosa

Anita 11.04.2012
E dooobroo,hvala puno! :) Javljam se jos :)

How To Prevent Prostate Problems And Diseases?

AlbertDub 01.06.2018
The prostate is the central a part of a male's the reproductive system. It secretes fluids that help the transportation and activation of sperm. The prostate related is located just as you're watching rectum, below the bladder and all around the urethra. When there is prostate problem, it will always be really miserable and inconvenient for your patient as his urinary strategy is directly affected.

The common prostate health problems are prostate infection, enlarged prostate and prostate type of cancer.



Prostate infection, also called prostatitis, is among the most common prostate-related symptom in men younger than 55 years of age. Infections from the prostate related are classified into four types - acute bacterial prostatitis, chronic bacterial prostatitis, chronic abacterial prostatitis and prosttodynia.

Acute bacterial prostatitis may be the least common of types of prostate infection. It is due to bacteria found in the large intestines or urinary tract. Patients may go through fever, chills, body aches, back pains and urination problems. This condition is treated by using antibiotics or non-steroid anti-inflammatory drugs (NSAIDs) to alleviate the swelling.

Chronic bacterial prostatitis is a condition of a particular defect inside the gland and the persistence presence of bacteria inside the urinary tract. It can be a result of trauma for the urinary tract or by infections originating from other parts from the body. A patient may experience testicular pain, small of the back pains and urination problems. Although it is uncommon, it is usually treated by removal with the prostate defect accompanied by the use antibiotics and NSAIDs to deal with the inflammation.

Non-bacterial prostatitis accounts for approximately 90% of all prostatitis cases; however, researchers have not even to determine the cause of these conditions. Some researchers think that chronic non-bacterial prostatitis occur because of unknown infectious agents while other believe that intensive exercise and lifting could cause these infections.

Maintaining a Healthy Prostate

To prevent prostate diseases, a suitable diet is important. These are some in the actions and also hardwearing . prostate healthy.

1. Drink sufficient water. Proper hydration is critical for our health and wellbeing and this will also maintain your urinary track clean.

2. Some studies declare that a couple of ejaculations a week will assist to prevent prostate type of cancer.

3. Eat steak in moderation. It has been shown that consuming over four meals of beef weekly will heighten the likelihood of prostate diseases and cancer.

4. Maintain an appropriate diet with cereals, vegetable and fruits to ensure sufficient intake of nutrients required for prostate health.

The most significant measure to adopt to ensure a healthy prostate is always to go for regular prostate health screening. If you are forty years old and above, you ought to go for prostate examination at least one time a year.

hrkanje

slavoljub 04.04.2012
zasto si operisan zboghrkanja ili neceg drugog

Одговор:hrkanje

Admin 09.04.2012
Ne. Kao sto sam vec napisao, imao sam problema sa sluhom. Tacnije bola u desnom uhu i osecaja pritiska. Procitajte blog, bice vam jasnije. Mada, doktor mi je rekao da je hrkanje jedan od simptoma koji se cesto javlja kod devijacije zbog otezanog prolaska vazduha kroz nos.
Ставке: 161 - 169 од 169
<< 13 | 14 | 15 | 16 | 17